(Nyhetsbyrån Direkt): Vid ett tal i Bryssel sade den amerikanska presidenten Barack Obama att världsordningen prövas för tillfället och påpekade att Rysslands agerande måste mötas med fördömelse.
Bland amerikansk makrodata från onsdagen visade siffror från det amerikanska handelsdepartementet att orderingången på varaktiga varor i USA steg med 2,2
procent i februari, jämfört med föregående månad. Bloomberg News snittprognos pekade mot en uppgång om 0,8 procent.
Det finns risker förknippade med att hålla räntenivåerna låga för länge, men det är inte vad Federal Reserve gör. Det finns också risk för att bubblor kan byggas upp även när Fed avvecklar den ackommoderande penningpolitiken, men centralbankens förmåga att upptäcka dem har förbättrats.
Det sade James Bullard, Fedchef i St Louis, i Hongkong natten till torsdagen, enligt Reuters.
”Jag ser ingen omedelbar bubbla nu, men kanske en kan bildas när vi försöker ta bort policyackommoderingen de kommande åren, för det är vad som hände under
perioden 2004-2006”, sade han.
Stockholmsbörsen: Efter en positiv inledning, i linje med övriga ledande börser i Europa, blev 1359-nivån övermäktig. Efter fyra misslyckade försök att ta ut nivån punkterades 1355 (som jag pratade om som viktig sentimentsnivå inför gårdagen) vilket lockade till sig säljarna. Den initiala uppgången på 0,6 procent raderades ut och stängningen vid 1351,5 låg i linje med nivån för tisdagsstängningen.
Gårdagens öppning och stängning på samma nivå med en relativt lång svans på ovansidan är naturligtvis negativ men som jag ”sagt” många gånger de senaste veckorna ska vi vara beredda på tvära kast och fortsatta varannandagsrörelser så länge tradingrangen mellan 1376 och 1318 är intakt.
Gårdagens volym uppgick till 11,4 miljarder kronor vilket var marginellt högre än i tisdags och 3,6 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna. Trots den positiva månadseffekten noteras utvecklingen för denna kring samma nivå som fredagsstängningen i förra veckan.
Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick basråvoror och konsumenttjänster.
Totalt steg 300 aktier igår medan 182 stängde ner. 69 procent av aktierna på large cap steg igår.
Högst omsatta aktier igår blev Atlas Copco A där aktier för 948 miljoner kronor bytte ägare. HM B kom på andra plats med 944 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev SHB A med totalt 893 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+2,6%) följt av Nokia (+2,2%) och Lundin Petroleum (+2,1%). Sämst gick SEB A (-4,3%), Scania B (-1,3%) följt av SHB A (-0,6%).
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN
* H&M (kl 8.00), Venue Retail Group (kl 15.00)
STÄMMOR
– Arcam, Beijer Alma, Finnair, FLSmidth & Co, Konecranes, Ratos
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– H&M: rapportpresentation kl 9.30
– Medcap: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i februari i Europa
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– D Carnegie: anmälningstid inför listning på First North inleds (avslutas 7/4 för allmänheten, 8/4 för institutioner)
– Paynova: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 11/4)
– Promibok: listas på Aktietorget
KAPITALMARKNADSDAG
– Stolt-Nielsen
EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property (2:50 kr kv-vis pref.aktie), Electrolux (6:50 kr), IFS (3:50 kr), Klövern (2:50 kr kv-vis i pref.aktie),
Metso (1:00 eur), Victoria Park (5:00 kr pref.aktie kv.vis)
MAKROSTATISTIK
– SCB: finansmarknadsstatistik februari kl 9.30
– EMU: M3 februari kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel februari kl 10.30
* USA: BNP (def) 4 kv kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 12 kl 13.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 14.45
* USA: kontrakterade husköp februari kl 15.00
CENTRALBANKER
– Norges Bank: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 10.00
MAKRO ÖVRIGT
– LO: penningpolitiskt seminarium med Martin Flodén kl 9.00-10.30
– Italien: växelemission kl 11.00
USA: Efter en inledande uppgång för att testa av 1876 och en initial uppgång med 0,5 procent, avtog köptrycket snabbt. Säljarna dominerade dagen efter minskad riskaptit men om det berodde på Obamas tal i Bryssel eller spekulationer kring en kraftigare nedtrappning av QE3 är egalt. Uppgången har varat i mer än fem år och placerarkollektivet letar efter orsaker att ta hem vinst. Än så länge är dock glaset halvfullt och köparna har pålitligt kommit tillbaks på allt högre nivåer, men självklart kommer det inte att pågå för alltid. Vi ska dock vara noga med att inte agera för nedgång förrän det är ett faktum – och det är det inte.
Så här har jag skrivit de senaste dagarna: ”Så länge kursen är fångad i konsolideringen mellan 1884-1840 ska vi vara beredda på fortsatta varannandagsrörelser och tvära kast när någon av begränsningarna i tradingrangen testas av”.
Volymen var något högre än i tisdags men 3,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick teknologi och basråvaror.
Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade med 1,0 procent till $539,8. Google föll med 2,3 procent för att stänga på $1132,0. Twitter föll med hela 7,2 procent för att stänga vid $44,4 och den sociala kollegan Facebook brakade ner med 7,0 procent för att stänga vid $60,4.
Asien: Idag är det mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Japanska Nikkei och Sydkoreanska Kospi går emot strömmen.
Nikkei: +0,7%
Kospi: +0,5%
Shanghai: -0,6%
Hang Seng: -0,4%
Taiwan: +0,3%
All Ordinaries: -0,5%